Dalvik

dalvikDalvik er den mindste blandt brødre. Byen ligger ved en fjord i det nordlige Island lidt under polarcirklen og har Akureyri, Islands næststørste by, som nærmeste større nabo.

Henved 2000 bor i Dalvik-området, heraf cirka 1500 i byen. Hovederhvervene er fiskeri, landbrug og højteknologisk industri. Områdets kendetegn er grønne dale mellem 1200-1400 meter høje fjelde. Naturreservatet Svarfadardalur og sejlture til hvalernes tilholdssteder er blandt turisternes favoritter.

Dalviks folkemuseum er et besøg værd. Museet har mindestuer for Kristjan Eldjarn, Islands tredje præsident, og for den lokale gigant Johann Petursson, der målte 2,34 meter.

Flere informationer om Dalvik på:

 

Hamar

hamarHamar er hovedbyen i Hedmark Fylke og ligger smukt ved søen Mjøsa. En god times kørsel nord for Oslo finder vi det 26.500 indbyggere store samfund, der strækker sig over 351 kvadratkilometer. Til sammenligning har Viborgs 42.200 indbyggere 305 kvadratkilometer.

Byens historie går tilbage til begyndelsen af middelalderen, og den blev bispesæde i 1152 (Viborg: 1065). Efter at have ligget i dvale i over 300 år genopstod Hamar i 1849. I dag er den kendt som indlandets hovedstad – og i særdeleshed landbrugets hovedstad.

Værd at stifte et nærmere bekendtskab med er Hedmarksmuseet inklusive Hamardomen, Norsk Jernbanemuseum, Kirsten Flagstad Museet samt hallerne Vikingskipet og Hamar OL-Amfi. Med Gardermoen, Norges nye hovedlufthavn, i nærheden har Hamar vejret morgenluft.

Flere informationer om Hamar på:

 

Lund

lundLund er storebror. 98.312 indbyggere kunne kommunen mønstre ved indgangen til det nye årtusinde. Med sin beliggenhed tæt på Malmö er Lund en del af Ørestads-eventyret.

Den svenske venskabsbys store aktiv er universitetet fra 1668. Ligesom Viborg var Lund præget af klostre og kirkeliv i middelalderen. Domkirken i Lund stod model, da Viborg skulle genskabe sin romanske domkirke.

Moderne kundskaber og visioner side om side med et årtusinds traditioner er Lunds varemærke. Alene i kraft af sin størrelse har byen meget at byde på: Antikmuseet, Botaniska Trädgården, Drottens Museum, Historiska Museet med Domkyrkomuseet, Hökeriet, Kulturen, Lunds Domkyrka, Lunds Konsthall, Medicinhistoriska Museet, Planetariet, Postmuseet, Tegnérmuseet, Universitetsmuseet og Zoologiska Museet – for blot at nævne nogle fra dette overflødighedshorn.

Flere informationer om Lund på:

 

Borgå

borgaaBorgå overhalede Viborg indenom den 1. januar 1997, da landkommunen og bykommunen smeltede sammen til én kæmpekommune med nu 43.700 indbyggere, hvoraf de 36 procent er svensksprogede. Kommunen dækker hele 654 kvadratkilometer.

Denne atmosfærefyldte by bare et halvt hundrede kilometer øst for Helsingfors er fra begyndelsen af 1300-tallet og er hermed blandt Finlands ældste byer. I slutningen af middelalderen var tyske købmænd med til at give byen fremdrift. En bybrand i 1760 tog 203 af byens 293 bygninger.

Johan Ludvig Runeberg, Finlands nationaldigter, arbejdede i Borgå fra 1837 og døde her i 1877. Ham er byen selvsagt stolt af, men ellers skuer kommunen mest frem og sætter disse ord på: “Borgå er et dynamisk og attraktivt centrum for Östnyland. Kendetegnende for kommunen er en gammel bykultur, et livskraftigt landområde, moderne teknologi og et enestående skærgårdsmiljø.”

Flere informationer om Borgå på: